Βιντεοστιγμιότυπα. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Σημείο εκκίνησης της αναγνωστικής περφόρμανς είναι η συλλογή διηγημάτων του Gürgenç Korkmazel Sιrkιran (Αποκρυπτογράφος μυστικών), γραμμένο στα τουρκικά. Η ανάγνωση των 65 σελίδων του βιβλίου γίνεται από το πρωτότυπο, μεταφρασμένο στα αγγλικά στους υπότιτλους της βιντεοεγκατάστασης, που παρουσιάζεται ως δίπτυχο σε 2 διαφορετικά σημεία του Κήπου σε ένα νοητό άξονα βορρά-νότου.
Η καλλιτέχνις σημειώνει: «Είναι ένα έργο που προσεγγίζει την πόλη της Λευκωσίας μέσω μιας περφόρμανς ανάγνωσης και περιπάτου και στα δύο τμήματα, το βόρειο και το νότιο. Αποφάσισα να αναζητήσω ένα βιβλίο γραμμένο από κύπριο συγγραφέα που να αναφέρεται στα προσωπικά του παιδικά τραύματα με στοιχεία μυθοπλασίας. Περπάτησα στις δύο πλευρές της Λευκωσίας διαβάζοντας φωναχτά το βιβλίο. Αυτοανακηρύχθηκα περιπλανώμενος αναγνώστης, περιπατητικός αφηγητής με κοινό την πόλη.»
Ξεφεύγοντας από την προσοχή των Κιονόκρανων στην Πράσινη Γραμμή, η περφόρμερ περνάει από το νότιο τμήμα της κυπριακής πρωτεύουσας στο βόρειο διαβάζοντας φωναχτά και «τρώγοντας» κάθε σελίδα που τελειώνει. Μόνος μάρτυρας της περιπατητικής της ανάγνωσης είναι η κάμερα που παρακολουθεί χωρίς κοινό την επαναλαμβανόμενη γεφυροποιό τελετουργία, ανάμεσα στον ήχο της γλώσσας, το τοπίο, τις ιστορικές και πολιτικές διαδρομές, τα πάθη και τις προσωπικές ιστορίες που αποτελούν την ανθρώπινη Κιβωτό της διχοτομημένης Κύπρου.

Ντίντεμ Ερκ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, 1986.
Ζει και εργάζεται στην Ντάτσα, Τουρκία.
www.didemerk.com

I wish I could not be traced in the archives | “Arşivlerde İzim Bulunmasın İsterdim” (Sırkıran / Secret Decipherer / Mistiko Spastis) [Μακάρι να γινόταν να μην εντοπίζομαι στα αρχεία (Sırkıran / Αποκρυπτογράφος μυστικών / Μυστικοσπάστης)], 2013

Περφόρμανς – δικάναλη HD βιντεοεγκατάσταση, έγχρωμο, ήχος, 20΄:3″, 15΄:37″, το βιβλίο της περφόρμανς: Sırkıran του Gürgenç Korkmazel, η αγγλική μετάφραση του βιβλίου: Melis Bilgin

Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της Γκαλερί Zilberman, Κωνσταντινούπολη