Βιντεοστιγμιότυπο. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Ο καλλιτέχνης σημειώνει: «Ο Σάμιουελ Μπέκετ έγραψε το Ohio Impromptu [Αυτοσχεδιασμός του Οχάιο] το 1980, για το ακαδημαϊκό συμπόσιο που οργάνωσε το Κολόμπους του Οχάιο για τα 75ά γενέθλια του συγγραφέα. Σε αυτό το σύντομο θεατρικό έργο, δύο εμφανισιακά πανομοιότυποι άνθρωποι κάθονται σε ένα τραπέζι, με δύο μόνο σκηνικά αντικείμενα: ένα καπέλο τζόκεϊ και ένα βιβλίο. Ο Αναγνώστης διαβάζει στον Ακροατή, αφηγούμενος περιστατικά από την ερωτική του ζωή, όπως την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Στο τέλος, ο Αναγνώστης κλείνει το βιβλίο λέγοντας:“Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να πούμε”».
Στο βίντεο αυτό, ο Μέντες Μπλέικ ερμηνεύει το έργο του Μπέκετ εστιάζοντας στην τελευταία πράξη –εκεί όπου ο Αναγνώστης κλείνει το βιβλίο– την οποία προεκτείνει χρονικά και σημασιολογικά.»
Το έργο, παρουσιασμένο σαν ένα ανοιχτό βιβλίο, φωτισμένο από ψηλά πάνω στο στηθαίο του Κήπου, μεταφέρει στον ανοιχτό χώρο μια ήρεμη ατμόσφαιρα αναγνωστηρίου, καλώντας τους θεατές να βιώσουν μια αναγνωστική εμπειρία μέσα από εναλλαγές ρόλων και αλλεπάλληλες μεταφραστικές διαδικασίες.

Χόρχε Μέντες Μπλέικ

Γεννήθηκε στην Γκουανταλαχάρα, Μεξικό, 1974.
Ζει και εργάζεται στην Γκουανταλαχάρα.
www.mendezblake.com

The last reader [Ο τελευταίος αναγνώστης], 2013

Μονοκάναλο βίντεο, μαυρόασπρο, 3΄24″

Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και των 1301PE, Meessen de Clercq, OMR και Travesia Cuatro

1 2