Ψηφιακή εκτύπωση. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Το Αρχείο Αναγνωστών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σώματος έργων και μακράς καλλιτεχνικής έρευνας του Κύριλλου Σαρρή πάνω στον συγγραφέα Τζέιμς Τζόυς και ειδικότερα στο μυθιστόρημα του Finnegans Wake [Η αγρύπνια των Φίννεγκανς], δημοσιευμένο το 1939. Το πιο απροσπέλαστο, ίσως, ερμηνευτικά λογοτεχνικό έργο του 20ού αι. συνεχίζει να διεγείρει αναγνωστικά πάθη. Στην εγκατάσταση παρουσιάζεται η φωτογραφική εκδοχή του Αρχείου (υπάρχει και η ζωγραφική), στην οποία οι επεξεργασμένες προσωπογραφίες των Αναγνωστών είναι φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν κυρίως την περίοδο συγγραφής του βιβλίου.

Ο καλλιτέχνης σημειώνει: “Το έργο συγκροτείται με την κατασκευή ενός αυτοφωτιζόμενου «πάγκου ανάγνωσης» μήκους 1500 εκ., πλάτους 30 εκ. και ύψους 82 εκ., όπου παρατάσσονται εν σειρά 75 σελίδες από τις καταχωρίσεις ενός αρχείου αναγνωστών του Finnegans Wake, το οποίο αποτελείται από ενθέσεις φωτογραφιών στις σελίδες του βιβλίου Σημειώσεις για το Finnegans Wake του Ρόναλντ ΜακΧιού. Ο «πάγκος ανάγνωσης» είναι το νεκροκρέβατο όπου ο ήρωας του βιβλίου θάβεται κάτω από τις σημειώσεις αποκρυπτογράφησης του κειμένου.”

H γραμμικότητα της εγκατάστασης, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον μακρύ διάδρομο στην είσοδο του Κήπου σηματοδοτεί την αναγνωστική διαδρομή μέσα στο χρόνο και την ανάγνωση σε κατάσταση διαρκούς μετάβασης.

Κύριλλος Σαρρής

Αναγνώστες ή σημειώσεις επί σημειώσεων (έργο εν προόδω), 1999-2018

Εγκατάσταση: φωτεινό τραπέζι, ψηφιακές εκτυπώσεις
82 x 1500 x 30 εκ.

Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

1 2 3