Συνεργασία AnnexM και Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Κιβωτός

Μια χειρονομία ζωντανών αφηγήσεων

Διάρκεια: 10 Ιουλίου-16 Σεπτεμβρίου 2018

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μια χειρονομία ζωντανών αφηγήσεων υπό τον τίτλο Κιβωτός σε επιμέλεια Νίκου Διαμαντή, παρεμβαίνει στην έκθεση Ο τελευταίος αναγνώστης σε επιμέλεια Άννας Καφέτση, πρώτο μέρος της τριλογίας Η άγραφη βιβλιοθήκη γύρω από το θέμα Βιβλία/Αναγνώστες/Συγγραφείς που πραγματοποιείται κατά την περίοδο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, το ΔΘΠ αρχίζει την συνεργασία του με το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, AnnexM.
Η Κιβωτός περιλαμβάνει αναπάντεχες αφηγήσεις ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης οι οποίες δημιουργούν ένα panopticum ζωντανού λόγου.
Αποσπάσματα, φράσεις και λέξεις από κείμενα ή ποιήματα των
Καβάφη, Τζόυς, Μπαρτ, Μπέκετ, Κούτσι, Μπόρχες, Ντεγκί, Μαντελστάμ
και άλλων συνθέτουν την Κιβωτό.
Τα κείμενα αφηγούνται οι Κατερίνα Αγγελάκη–Ρουκ, Γιώργος Βέλτσος, Χάρης Βλαβιανός, Nίκος Διαμαντής, Αχιλλέας Κυριακίδης, Σάββας Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα.

Την παρέμβαση υποστηρίζουν εθελοντές.

Επιμέλεια Νίκος Διαμαντής
Βοηθοί σκηνοθέτη Παύλος Σούλης
Χορογραφίες Γιάννης Γιαπλές

Κιβωτός

Εάν η γλώσσα είναι το σπίτι μας, εάν οι λέξεις είναι το τραγούδι ενός κόσμου, εάν κάποιο είδος μοναξιάς οδηγεί την ψυχή και ποτέ δεν την εγκαταλείπει, εάν οι άνθρωποι κατοικούνται από τον ήχο της λέξης, εάν η λαχτάρα να ονομάσουμε τον φόβο μας, εάν τα κύματα ενός σκοταδιού που μας περιβάλλει σμιλεύουν τα σώματα των ποιητών, εάν συνεχίζουμε να ακούμε τις λέξεις στο σκοτάδι, εάν η τελευταία λέξη δεν έχει ακόμα γραφτεί, εάν διαβάζουμε δυνατά γιατί είμαστε ζωντανοί, εάν υπάρχει μια φυσική σιωπή, εάν δεν υπάρχει, εάν δημιουργούμε, εάν μιλάμε….

Νίκος Διαμαντής