ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ
Η ΑΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Άννα Καφέτση

Ο τελευταίος αναγνώστης

Διάρκεια: 10 Ιουλίου-16 Σεπτεμβρίου 2018
Κήπος και Project Space- Διαδικτυακός τόπος

Ο Τελευταίος Αναγνώστης ήταν το 1ο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που παρουσιάζει το annexM με τίτλο Η Άγραφη Βιβλιοθήκη η οποία πραγματοποιείται κατά την περίοδο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
Με πυρήνα το θεματικό τρίπτυχο Βιβλία/Αναγνώστες/Συγγραφείς οι τρεις εκθέσεις επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων, που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου/κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με τον δημόσιο χώρο.

To 1ο μέρος της τριλογίας εστιάζει στο θέμα της ανάγνωσης και τη διαλογική σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο/κείμενο.

Τα σώματα και οι φωνές, οι ήχοι της γλώσσας και οι πολλαπλές αναγνωστικές δυνατότητες, «η υφή της ανάγνωσης» (απαγγελία, δημόσια ανάγνωση, τραγούδι/παρτιτούρα κ.ά.) κατά τον ποιητή Αλεξέι Κρουτσόνιχ, η ερμηνεία και οι αβεβαιότητες της, η μετάφραση, η ανάγνωση ως κοινότητα, ως έξοδος από τον εαυτό/σπουδαστήριο και διείσδυση στη ζωή και τη δημόσια σφαίρα, η πραγματικότητα ως βιβλίο/κείμενο, είναι τόποι μιας νέας αναγνωστικής συνθήκης χωρίς όρια, που αναδεικνύεται μέσα από διαφορετικά διαβάσματα των εικαστικών έργων και του εκθεσιακού κειμένου.

Παρουσιάστηκαν 15 οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, που προβλήθηκαν σε μεγάλες οθόνες και μόνιτορ στον Κήπο και στo Project Space.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Μπάζελ Αμπάς & Ρουάν Αμπού Ράχμε

Γιούντιτ Βέστερβελντ

Ντόρα Γκαρθία

Ντίντεμ Ερκ

Σόνια Λίμπερ & Ντέιβιντ Τσέσγουερθ

Χόρχε Μέντες Μπλέικ

Ντομινίκ Πετιγκάν

Θοδωρής Προδρομίδης

Κύριλλος Σαρρής

Γκάρυ Χιλλ

 

10.7 – 16.9 2018

ΚΗΠΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ & PROJECT SPACE (νέα πτέρυγα, επίπεδο -1, είσοδος Κόκκαλη)
Ώρες Λειτουργίας: 19.00-24.00, καθημερινά.
Είσοδος ελεύθερη

 

Pdf Φυλλάδιο
Pdf Δελτίο τύπου
ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

Ο Κήπος βλέπει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Άννα Καφέτση

Διάρκεια: 6 Ιουλίου-17 Σεπτεμβρίου 2017
Κήπος & Υπηρεσιακή Αυλή Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ο τίτλος της Έκθεσης (τίτλος ενός από τα Τρία Ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Οδυσσέα Ελύτη) γίνεται αφορμή για την όαση του Κήπου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να συνδεθεί με τον δημόσιο χώρο και την πόλη, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω του μυστικού διαλόγου των έργων με τις μνήμες της Αθήνας, με ανθρώπινες σχέσεις και ιστορίες –ενίοτε και προσωπικές. Ο Κήπος μετατρέπεται σε ένα νέο ερμηνευτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δημιουργίες των καλλιτεχνών διαμορφώνουν ένα αφήγημα για τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο, για την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα έργα συνομιλούν με το φυσικό περιβάλλον και αλληλεπιδρούν συνεχώς με το καταλυτικό φως της ημέρας ή της νύχτας: «Η άγρα φωτός, ευρεία μεταφορά και συνδετικός ιστός των έργων, βρίσκεται πάντα στο κέντρο της Έκθεσης, ορατή ή μαντευτή. Αναζήτηση ηλιακή και σεληνόφωτη» (Α.Κ.).
Το κοινό είχε την ευκαιρία να αναζητήσει τα εκθέματα μέσα στις φυλλωσιές και στους θάμνους του Κήπου αλλά και στο εσωτερικό της λεγόμενης Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου και να περιηγηθεί ανάμεσά τους, ζώντας μια ξεχωριστή αισθητηριακή και καλλιτεχνική εμπειρία.«ο Κήπος […] γίνεται ένας τόπος εικόνων. Η καθεμιά τους, μέσα από τις αναρίθμητες οπτικές της, μας καλεί να υπερβούμε το όριο, να βιώσουμε τον περίπατο ή τις στοχαστικές στιγμές στον Κήπο ως συνεχή περάσματα από το πραγματικό στο φανταστικό» (Α.Κ.).
Ήταν η πρώτη φορά που ο Κήπος υποδέχτηκε μια διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης με εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα-γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις και ηχητικά έργα, με την φιλοδοξία να αποτελέσει μελλοντικά έναν θεσμό-ορόσημο για την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της πόλης. Παρουσιάστηκαν τριάντα επτά έργα 26 διεθνώς αναγνωρισμένων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε 85 σημεία του Κήπου.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Μάαρια Βιρκκάλα
Ναταλί Γιαξή
Χόρχε Γκαλίντο & Σαντιάγκο Σιέρρα
Ντάγκλας Γκόρντον
Νάρι Γουάρντ
Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Αμάρ Κανουάρ
Ουίλλιαμ Κέντριτζ
Φάνος Κυριάκου
Ανδρέας Λόλης
Τζένη Μαρκέτου
Ζμπίνιεκ Μπαλαντράν
Μάθιου Μπάρνεϋ
Κώστας Μπασάνος
Ράνια Μπέλλου
Σιρίν Νεσάτ
Τιμ Νομπλ & Σου Γουέμπστερ
Ελένη Πανουκλιά
Νίκος Παπαδόπουλος
Ρένα Παπασπύρου
Πιπιλόττι Ριστ
Δανάη Στράτου
Μαρία Τζανάκου
Μαρία Τσάγκαρη

6.7 – 17.9 2017
ΚΗΠΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΥΛΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ώρες Λειτουργίας: 12.00-24.00, καθημερινά.