Φωτ Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου

Η εγκατάσταση λειτουργεί ως φυσικό αρχείο, δημόσιο αναγνωστήριο και χώρος εκτύπωσης κειμένων που πραγματεύονται τα ακανθώδη ζητήματα των ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων, της κουλτούρας ανοιχτού πηγαίου κώδικα, εναλλακτικές απέναντι στον καπιταλισμό και την κατάσταση των διανοητικών κοινών τον 21ο αιώνα.
Οι επισκέπτες καλούνται να κόψουν από τοιχοκολλημένες εκτυπώσεις ετικέτες με διευθύνσεις ιστοσελίδων από όπου μπορούν να κατεβάσουν αντίγραφο των κειμένων, πολλά από τα οποία έχουν ανεβάσει παρανόμως ανώνυμοι χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο.
[…] Τα κείμενα αφορούν την ιστορία του κινήματος ανοιχτού πηγαίου κώδικα, τα δημιουργικά κοινά, τη remix culture και τις προκλήσεις σε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία στην ψηφιακή εποχή, εισάγοντας το κοινό σε έναν ζωντανό διάλογο σχετικά με την ιδιοκτησία και την ελεύθερη πρόσβαση. Η χρήση κειμένων και η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας – μέσων, ψυχαγωγίας, δημιουργικών έργων και πνευματικής ιδιοκτησίας – αποτελούν καυτά πολιτικά και πολιτισμικά θέματα σε έναν κόσμο που επιδιώκει την ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της παραγωγής και τη διάχυση ιδεών και πληροφοριών.
Το Διαδίκτυο έχει δημιουργήσει. όπως φαίνεται. αναρίθμητους τρόπους διάχυσης της πληροφορίας, προς έντονη ανησυχία των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η παράνομη διαδικτυακή χρήση αρχείων δεν αφορά μόνο τη μουσική και τα media, αλλά και κείμενα, τα οποία κάποιες φορές σκανάρονται απευθείας από τα βιβλία και ανταλλάσσονται εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρει αναρίθμητα τέτοια κείμενα, ενώ η ειρωνεία είναι ότι πολλά από αυτά πραγματεύονται τα ίδια το θέμα της κουλτούρας ανοιχτού πηγαίου κώδικα και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Σε πολύ ευρύτερο πλαίσιο, ο αγώνας για πρόσβαση στους πολιτισμικούς πόρους μπορεί, επίσης, να συνδεθεί με τον αγώνα για φυσικούς πόρους, όπως στους τομείς της γεωργίας και της εμβιομηχανικής, όπου οι εταιρείες ζητούν την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για γονίδια φυτών και ζώων.
FREE TEXT: Το Αναγνωστήριο Ανοιχτού Πηγαίου Κώδικα (Open Source Reading Room) είναι χώρος αφιερωμένος σε ένα επείγον και πιεστικό ζήτημα που θα διαμορφώσει την πρόσβαση και την παραγωγή κουλτούρας στο μέλλον.

Απόσπασμα από την πρώτη παρουσίαση της performance-εγκατάστασης FREE TEXT της Stephanie Syjuco, που πραγματοποιήθηκε με ανάθεση στην ZERO1 Art και Technology Biennial στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια από 12 Σεπτεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2012.
Στην παρούσα έκθεση το έργο παρουσιάζεται ως εγκατάσταση.

Στέφανι Σαϊτζούκο

FREE-TEXTS, 2011- (συνεχίζεται)

Εγκατάσταση: απεριόριστα αναπαραγώγιμες αφίσες και εκτυπώσεις

Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας