ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ
Η ΑΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Άννα Καφέτση

Το annexM, νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζει μια εκθεσιακή τριλογία με τίτλο Η Άγραφη Βιβλιοθήκη γύρω από το θέμα Βιβλία/Αναγνώστες/Συγγραφείς που πραγματοποιείται κατά την περίοδο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
Με πυρήνα το θεματικό αυτό τρίπτυχο οι 3 εκθέσεις επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων, που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου/κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με τον δημόσιο χώρο.

Μέρος 1 / Ο τελευταίος αναγνώστης

(H έκθεση έχει ολοκληρωθεί)

Διάρκεια: 10 Ιουλίου-16 Σεπτεμβρίου 2018
Κήπος και Project Space- Διαδικτυακός τόπος

Ποιος είναι ο τελευταίος αναγνώστης; Ο τίτλος της πρώτης έκθεσης τέθηκε ως ένα ανοιχτό ερώτημα.

Μέρος 2 / Μετά τη Βαβέλ

Διάρκεια:5 Δεκεμβρίου 2018- 18 Μαίου 2019
Project Space, Μπαλκόνι των Μουσών, Επίπεδο Σκαλκώτα – Εκθεσιακός χώρος 300Α, Επίπεδο Banquet – Υπόγεια Στοά, Υπηρεσιακή αυλή

Το δεύτερο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας Η Άγραφη Βιβλιοθήκη που παρουσιάζει το annexM, εστιάζει στα βιβλία και τα κείμενα μέσα από τη φυσική, υβριδική ή άυλη παρουσία τους.
Αντικείμενο της επιθυμίας και κεντρικοί χαρακτήρες σε νέες μυθοπλασίες, τα βιβλία μέσα από τα έργα της έκθεσης γοητεύουν και συγκινούν. Διασταυρώνονται με τη θέαση και τις άλλες αισθήσεις. Μέσα από γλωσσικές και εννοιολογικές διαδικασίες διανοίγουν έναν αμφίσημο, συχνά ερμητικό χώρο ανάγνωσης. Ο θεατής-αναγνώστης διασχίζει τα σύνορα της για να περάσει πέρα από τη γνώση και το νόημα, κάποτε πέρα και από την ίδια τη γραφή σε αχαρτογράφητες αισθητικές περιοχές.
Η έκθεση έχει σχεδιαστεί σαν ένας λαβύρινθος με «αναγνωστήρια», «αρχεία» και «βιβλιοστάσια», σε δημόσιους και κρυφούς χώρους της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής σε διάφορα επίπεδα, μετατρέποντας το κτίριο και τις δαιδαλώδεις υπόγειες διαδρομές του σε μεταφορά μιας μετα-μπορχεσιανής βιβλιοθήκης της Βαβέλ.

Παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, βιβλία καλλιτεχνών, ηχητικά και διαδικτυακά έργα, περφόρμανς, μεταξύ των οποίων και νέες παραγωγές. Συμμετέχουν 25 διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες.

Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ώρες λειτουργίας:
ΤΡ – ΤΕ – ΠΕ – ΠΑ – ΚΥ 12:00 – 20:00
ΣΑ 12:00 – 22:00
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 15:00 – 20:00 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Τιμή εισιτηρίου:

Κανονικό 5€, Μειωμένο 3€
Ομαδικά εισιτήρια (15 άτομα και άνω): 3€ / άτομο

Πληροφορίες:
annexm.megaron.gr
megaron.gr
2107282333 | tickets@megaron.gr

Μέρος 3 / Ένα δικό σου δωμάτιο

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν
Project Space, Μπαλκόνι των Μουσών, Επίπεδο Σκαλκώτα – Εκθεσιακός χώρος 300Α, Επίπεδο Banquet – Υπόγεια Στοά, Υπηρεσιακή αυλή

Το τελευταίο μέρος της τριλογίας είναι αφιερωμένο στη συγγραφή. Ο δάνειος τίτλος παραπέμπει στο ομότιτλο μυθοπλαστικό δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ A Room of one’s own του 1929.